Skoči na glavno vsebino

24. april – SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 700 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 30 % pridelane hrane.

Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 %. Sledijo gostinstvo in strežba hrane s 37 %, trgovina z živili z 9 % in proizvodnja hrane s 7 %.

Letošnja kampanja ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, naj zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnamo varčno. Ključni koraki za manj zavržene hrane so, da načrtujemo svoje obroke, kupujemo lokalno, trajnostno hrano in ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi.

Nekaj nasvetov za manj zavržene hrane pa si lahko ogledate v prispevkih:

Prihajajoči dogodki

KULTURNI DAN v Ajdovščini

KULTURNI DAN v Ajdovščini

V petek, 8. 12. 2023, so se učenci predmetne stopnje v okviru kulturnega dneva dejavnosti odpravili v Ajdovščino. Ogledali so si predstavo in izvir Hublja. Gledališče in MPZ OŠ Danila Lokarja Ajdovščina sta predstavila glasbeno predstavo,...

več...
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Projektni teden zdravja smo zaključili z dejavnostmi v okviru dneva slovenske hrane, v katerem smo kot vsako leto obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Vsa živila so bila nabavljena v goriški regiji in na Krasu: kruh v pekarni Vintola, maslo in...

več...
PREDPRAZNIČNI BAZAR

PREDPRAZNIČNI BAZAR

V četrtek, 30. 11. 2023 smo v telovadnici naše šole organizirali predpraznični bazar. Obiskovalci so najprej prisluhnili kulturnemu programu s številnimi točkami, nato pa so na stojnicah zase izbrali izdelke, ki so nastali v okviru tehniškega dne...

več...

KOLEDAR PRIHAJAJOČIH DOGODKOV

Nalaganje... Nalaganje...

Pregled prihajajočih dogodkov

Dostopnost