OHRANIMO DIVJE OPRAŠEVALCE

Pri naravoslovju smo spoznavali divje opraševalce. S pomočjo filmčkov v spletni učilnici smo ugotovili, da imamo v Sloveniji poleg medonosne čebele še veliko drugih opraševalcev, ki so še bolj pomembni, to so čmrlji, čebele samotarke, muhe trepetavke, ose in metulji. Pri pouku smo se o njih najprej poučili: izvedeli smo, da imamo v Sloveniji 35 vrst čmrljev in več kot 500 vrst čebel samotark, spoznali smo njihove prehranjevalne navade, si ogledali njihova prebivališča in izvedeli, zakaj so ogroženi. Odločili smo se, da jim bomo pomagali. Najbolj so nam bile zanimive divje čebele, zato smo se odločili, da jim bomo zgradili gnezdilnice. V ta namen je bil izveden naravoslovni dan.

Pred začetkom dela smo si najprej postavili kriterije, po katerih bomo zgradili gnezdilnico. Vsaka skupina si je naredili načrt, določila material, ki ga bo uporabljala, in nato smo si razdelili delo. Vsak učenec je od doma prinesel dogovorjen material in pričeli smo z delom. Najprej smo naredili ogrodje hiše. V tako pripravljeno strukturo smo položili različne naravne materiale, v katere smo predhodno naredili luknjice različnih velikosti. Pazili smo, da pri gradnji gnezdilnic nismo uporabili umetnih materialov in tako poskrbeli za naravo.

Pri razredni uri smo izdelali plakate, s katerimi bomo ozaveščali učence naše šole o pomembnosti divjih opraševalcev.

Gnezdilnice so postavljene na različna mesta okrog šole, dve sta ob šolskem vrtu, tretja pa nad šolskim igriščem. Ob gnezdilnicah bomo še posejali semena medonosnih rastlin.

Naše končne izdelke si lahko ogledate v galeriji.

Učenci 7. razreda

AKCIJA POMOČI UKRAJINI

AKCIJA ZBIRANJA POMOČI ZA UKRAJINO

Tudi na naši šoli smo se odzvali z dobrodelno akcijo zbiranja pomoči Ukrajini. Zbrali smo veliko higienskih pripomočkov, materiala za prvo pomoč in nepokvarljive hrane. Zbrano smo dostavili v humanitarni center RK v Novi Gorici.
Z akcijo bomo še nadaljevali, saj želimo na ta način pomagati ljudem v Ukrajini in beguncem, ki so morali zaradi vojne zapustiti svojo domovino.
Iskrena HVALA vsem, ki ste in boste še pomagali.