Skoči na glavno vsebino

V torek, 15. 11. 2022, smo z učenci 6. in 7. razreda preživeli dan dejavnosti v Ljubljani. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma smo se udeležili simfonične matineje Glasbene mladine Slovenije z naslovom GLASBENE REKE ter obiskali Prirodoslovni muzej.

Koncert so oblikovali Orkester Slovenske filharmonije, baletni plesalci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, dirigent Slaven Kulenović ter povezovalec Juš Milčinski. Na koncertu smo slišali dela štirih skladateljev, ki so vsak na svoj način glasbo povezali z vodo: G. F. Händel si je izvedbo svoje skladbe zamislil na čolnu kraljeve regate na londonski reki Temzi, B. Smetana in D. Bučar z glasbenimi elementi slikata podobo češke reke Vltave in naše Kolpe, J. Strauss ml. pa s počasnim valčkom ponazarja valovanje reke Donave. Reke so predstavljale osrednjo misel povezovalca, ki je učencem skladbe približal s komentarji in humornimi vložki ter popestril dogajanje na odru. Prav tako so baletniki z edinstvenimi koreografijami pritegnili skoraj večjo pozornost kot skladbe same.

V Prirodoslovnem muzeju nas je muzejska pedagoginja popeljala v ledeno dobo, kjer smo se srečali z mamutom. Imeli smo priložnost potežkati pravi mamutov zob. Veliko zanimivega smo izvedeli o razstavnih eksponatih. Poleg fosilnih ostankov smo si ogledali zbirko mineralov Žige Zoisa, zbirko ogrodij mehkužcev, alpsko, barjansko in gozdno dioramo, dioramo slovenskega morja, zbirko ptic, plazilcev, rib in različnih okostij vretenčarjev… Posebej smo bili navdušeni nad ameriškem gožem Čonetom II., ki smo ga lahko pobožali in se tako znebili nekaterih predsodkov o kačah. Utrinke z dogodka si poglejte v naši galeriji.

Dostopnost