Skoči na glavno vsebino

NASTOP UČENCEV NA SPOMINSKI SLOVESNOSTI OB KRAJEVNEM PRAZNIKU 15. FEBRUARJU »SKUPAJ V SPOMINU«

V četrtek, 15. 2. 2024, se v je Domu kulture v Braniku odvijala spominska slovesnost ob 80. obletnici požiga vasi ter izgona prebivalcev – »Skupaj v spominu«. Pester kulturni program so sooblikovali tudi naši učenci – otroški in mladinski pevski zbor, instrumentalisti ter učenci 8. in 9. razreda z recitacijskimi točkami. Družno so poskušali zbrano občinstvo popeljati skozi najbolj tragične in boleče trenutke v zgodovini Branika, se pokloniti spominu ter predati najpomembnejše sporočilo – da je ljubezen do lastnega naroda neomajna in nezlomljiva. Ne moreta je uničiti še tako surova sovražnikova roka in trpljenje daleč stran od toplega domačega ognjišča. Braničani so o tem zgovoren in trden dokaz. Skupaj z njimi ostajamo zvesti spominu.

Nekaj utrinkov s slovesnosti si lahko ogledate v GALERIJI.

PUSTNI KVIZ

Na pustni torek smo na predmetni stopnji obeležili ljudski običaj pustovanja na malo drugačen način. Učence smo že dan poprej nagovorili, naj pridejo v šolo našemljeni v poljubno pustno šemo. Na dan dogodka smo 5. šolsko uro pripravili pustni kviz in pustno rajanje. Namen kviza je bil izobraževalno obarvan, saj so učenci s pomočjo tablic iskali odgovore na vprašanja. Slednja so bila zgodovinske, geografske in etnološke narave. Preko prijetnega tekmovalnega duha so učenci spoznali izvor in tradicijo tega običaja na slovenskih tleh. Razdeljeni so bili v 11 mešanih skupin, vsak učenec je ob vstopu v učilnico iz mošnjička izvlekel barvni listek; takšne barve kot je bil, v tisto skupino je bil učenec dodeljen. Zmago si je z vsemi pravilnimi odgovori prislužila »temno modra« ekipa: Jaka Colja, Robin Lili Hudej, Lara Mihelj, Jan Furlan in Nej Stubelj.

Podelitvi sladkih nagrad je sledilo pustno rajanje in druženje ob pustnih melodijah.

Za smeh na hodnikih pa smo tega dne poskrbeli »strogi učitelji«.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v naši spletni galeriji.

OBELEŽITEV KULTURNEGA PRAZNIKA

Danes, 7. 2. 2024, smo prvo šolsko uro vsi učenci naše šole z različnimi dejavnostmi obeležili slovenski kulturni praznik – Prešernov dan. Spoznali smo življenje in delo Franceta Prešerna, reševali kviz in likovno ustvarjali. Starejši učenci pa so sprejeli izziv in »doktorja Fig« prenesli v današnji čas ter mu ustvarili Facebook profil. Ena od dejavnosti je bilo tudi reševanje uganke. V vsaki triadi je bil izžreban učenec, ki je prejel simbolično knjižno nagrado. V prvi triadi je bil izžreban Anže Saksida, v drugi Armina Delić in v tretji Jaka Colja. Vsem iskreno čestitamo!

Regijsko prvenstvo mladih Primorske v šahu 2024

V soboto, 3. februarja 2024, je v Šempetru pri Gorici potekalo Regijsko prvenstvo mladih Primorske v šahu 2024. Iz naše šole sta se ga udeležila dva učenca: Rok Mihelj iz 6. razreda in Orges Dugolli iz 8. razreda.

Rok Mihelj je v kategoriji dečkov do 12 let (F12) dosegel 2. mesto, Orges Dugolli pa je v kategoriji dečkov do 14 let (F14) dosegel 6. mesto.

Obema za uspeh čestitamo in jima želimo še več šahovskih uspehov.

 

Nastop na Pedrovem

V soboto, 27. 1. 2024 so šolski recitatorji in oba pevska zbora sodelovali na tradicionalni spominski slovesnosti na Pedrovem, ki sta jo organizirala Krajevna skupnost Branik in KO ZB za vrednote NOB Branik v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in Združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica. Na Pedrovem se vsako leto obuja spomine na tragične dogodke 26. 1. 1945, ko je v spopadu z okupatorjem padlo 11 borcev. Slavnosti so prisostvovali praporščaki. S pozdravnimi besedami je vse prisotne nagovoril predsednik KO ZB NOB Branik, Martin Smodiš, slavnostni govor pa je imel mestni svetnik Mestne občine Nova Gorica, Andrej Šušmelj. Poleg naših učencev je kulturni program oblikoval tudi pevski zbor »Franc Zgonik«. Druženje smo na čudovito sončno dopoldne zaključili ob toplem napitku in prigrizku. Utrinke si lahko pogledate v galeriji.

Prihajajoči dogodki

Dostopnost