Skoči na glavno vsebino

Zdrav duh v zdravem telesu in še pridne roke povrh. Tako nekako bi lahko strnili dogajanje v tem tednu na OŠ Branik. Da je povezljivost vsebin in dejavnosti v vseh smereh bila dobra in zaželena, so potrdili učenci, ki so v tem tednu pri vseh dejavnostih z veseljem sodelovali. Tako so en dan v tednu imeli prijeten pohod po okoliških naseljih (npr. v ponedeljek so učenci 5. in 8. razreda skupaj odšli na Preserje in Brje, v torek 4., 6. in 9. …). Tekom tedna so učenci imeli različne dejavnosti. Ker otroci odraščajo in se srečujejo z različnimi razvojnimi izzivi, pa tudi s stiskami, so strokovne delavke ZD Nova Gorica z različnimi delavnicami učencem predstavile postopke oživljanja, jih seznanile z nevarnostmi uporabe energijskih pijač, o tehnikah sproščanja ter o odraščanju ipd. Ena poglavitnih idej tedna dejavnosti je sodelovalno okolje in spodbujanje empatije. Da učenci slišijo o teh temah tudi iz drugih ust, je MC Nova Gorica pripravil delavnice in socialne igre na teme medsebojnih povezanosti, primerni komunikaciji itd. Pereča problematika mladih je uporaba elektronskih cigaret in cigaret. Uporaba t. i. uparjevalnikov je v porastu med mladimi in najbolj ranljiva skupina so učenci, ki se še ne zavedajo nevarnosti pri uporabi, zato so učencem te predstavili delavci zavoda NoExcuse. Da bo izbira poklica oz. nadaljnjega izobraževanja za zaključne razrede lažja, pa so z delavnicami in predavanjem poskrbeli strokovni delavci Ljudske univerze Nova Gorica. Učenci prvega triletja pa so se med tem tudi računalniško opismenjevali.

Zagotovo je bila češnja na torti izvedba četrtkovih delavnic. Učitelji, lokalni obrtniki in entuziasti smo jih skupno pripravili že tretjič. Učencem zelo ustreza takšno medgeneracijsko sodelovanje, saj se učijo drugi od drugih. Na posamezni delavnici je bil vsaj en učenec iz vsakega razreda, tako da so se lahko »mlajši« zgledovali po »starejših«. Različnih delavnic smo imeli kar enajst. Od izdelave »punčk« z go. Marinko Colja, peke piškotov z go. Branko Čehovin in g. Markom Martelancem, izdelkov iz voska z gospodom Borisom Birso do izdelave adventnih venčkov z gospo Tjašo Furlan. Izdelovali so tudi čudovite izdelke iz gline z go. Dragico Vidmar, mazila z go. Ingrid Tadič Markočič in Andrejo Mezinec ter sušili sadje in izdelali domače čaje z go. Nevenko Rojc. Braniška dolina je med drugim znana po izjemnih lesarskih mojstrih. Pod budnim očesom le-teh, so učenci izdelovali pručke v delavnici gospoda Igorja Birse, okrasnih lesene smrečice z g. Matjažem Klanjškom in kocke Soma z g. Blažem Ukmarjem. Učenci so tako pridobili vpogled v pomen sodelovanja in se zavzeto preizkusili v različnih veščinah. Rdeča nit dneva (in v različnih merah celega tedna) so bile ročne spretnost, trajnost, recikliranje, estetika. Učenci so namreč uporabljali pretežno materiale in surovine iz lokalnega okolja. Povemo vam tudi skrivnost: izdelke boste lahko videli – in si jih zaželeli, na tradicionalnem bazarju 30. 11. 2023.

Teden smo zaključili s petkovim tradicionalnim zajtrkom, ki smo ponesli na višji nivo. Čez dan so imeli učenci namreč delavnice izdelovanja zdravih, pretežno lokalnih dobrot. Čez dan smo izdelovali različne namaze, palačinke, domač kruh z zelišči, izdelovali sokove, pekli pito itd. Pri tem so nam znova prijazno pomagale in svetovale gospe: Branka Čehovin, Nevenka Rojc in Dragica Vidmar. Dan smo zaključili z medrazrednimi degustacijami. Bilo je zelo okusno in predvsem zdravo. Še več, v bistvu je kuhinja čez cel teden kuhala tradicionalne slovensko hrano – vsa kosila so vsebovala tradicionalne primorske jedi. Odlično!

Učenci so tako čez pretekli teden prikazovali primer dobre prakse medgeneracijskega sodelovanja. S svojo srčnostjo in delovno vnemo so dokaz, da pri nas omenjene vrednote niso le fraze na plakatih, ampak jih živimo vsak dan.

Dostopnost