Skoči na glavno vsebino

Ali veste, kako nastane knjiga? Na to vprašanje lahko pritrdilno odgovorijo četrto- in petošolci.

Pot knjige od avtorja do bralcev ni tako zelo enostavna, je pa zelo zanimiva. V zadnjem tednu prejšnjega leta smo na šoli gostili razstavo z naslovom Pot knjige – od avtorja do bralca, ki jo financira Javna agencija za knjigo RS (JAK). Razstava, ki prikazuje prosces nastanka knjige, je zapisana v stripu Žige X. Gombača, podprta z ilustracijami Davida Krančana. Glavni junak je simpatičen knjižni molj, ki učencem na zanimiv, slikovit način prikazuje oz. razkriva, kako sploh knjiga nastane. Namen projekta Pot knjige je na zabaven način seznaniti učence prve in druge triade, kako pride od ideje do izvoda knjige. V ta namen so izdali tudi dve brošuri/stripa Pot knjige – od avtorja do bralca in Skrivnost izginulih črk, ki so jih prejeli tudi učenci.

Razstava je pripravljena na dvanajstih plakatih in potuje po Sloveniji, dostopna je šolam, knjižnicam in drugim zainteresiranim ustanovam.

Poleg rastave nas je v tem tednu obiskal tudi ilustrator David Krančan, ki je učencem predstavil postopek nastanka stripa. Učenci so se ob zabavnih prigodah zverinice Grdina naučili, kako sploh strip nastane. Gospod Krančan je na zanimivih primerih učencem približal sam postopek izdelave ilustracije, predstavitev pa popestril z animacijami in detektivskim delom.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

Dostopnost