Skoči na glavno vsebino

Na Jezeru

Že v preteklosti se je nedaleč od Cvetroža razprostiralo tudi kar veliko jezero z majhnim otočkom na sredini. Imenovano je bilo kar Jezero. Na otočku so rasle smreke in grmičevje. Tam so gnezdile tudi domače race. Lastniki zemlje, po katerih se je razprostiralo jezero, so se po njem vozili s čolnom. Tako so na otoček hodili tudi po račja jajca.

Jezero so domačini radi obiskovali, poleti so se v njem kopali, vodo pa uporabljali tudi za namakanje. Po prvi svetovni vojni so morali jezero zasuti, saj so madžarski vojaki v njega metali razstrelivo. Dolgo je bila tu tako le majhna mlaka, okoli nje pa močvirje, na katerem je raslo trsje. Šele leta 1970 so mlako spet poglobili in tu se je spet pokazalo jezero, seveda manjše od prvotnega. Danes sta jezero in okolica v zasebni lasti (ogled je možen s soglasjem lastnikov). Do jezera vodi pot skozi zaselek Cvetrož.

Ob jezeru opazimo sivo jelšo, ki je zakoreninjena v dno jezera, in številne bambuse, ki so zasajeni ob robu. Na klopci lahko uživamo ob pogledu na race mlakarice, v mesecu marcu pa lahko prisluhnemo svatovskemu oglašanju številnih samčkov navadne krastače.

Prihajajoči dogodki

Dostopnost