Skoči na glavno vsebino

Vodnjaki v Vasi

Zaselek Vas je nekoliko odmaknjen od današnjega osrednjega dela Branika. Do Vasi je mogoče priti po asfaltirani poti v smeri proti Komnu ali po kolovozni poti ob strugi Branice. Spada med večje in tudi starejše zaselke. Med drugo svetovno vojno je bila Vas požgana, vendar na staro naselje še vedno opozarjajo stari in dobro ohranjeni portali. V središču je kamniti most, čez katerega vodi pot na železniško postajo. Posebnost tega dela Branika so ostanki nekoč mogočne stavbe spodnjega gradu, ki naj bi bil po legendi z gradom nad Vasjo povezan s skrivnim rovom. V bližini se nahaja tudi železniški viadukt, ki je bil med drugo svetovno vojno porušen, kasneje pa obnovljen.

Južni del zaselka Vas se imenuje Geta. Najverjetneje je bila poimenovana po nekdanjem židovskem naselju pod gradom. V bližini stoji javni vodnjak iz 18. stoletja. Globok je okoli 7 m. Drugi zanimiv vodnjak se nahaja na predelu Gete, imenovanem Na španskem dvoru. Zgrajen je bil pred drugo svetovno vojno, obnovljen pa leta 1992.

Zanimiv vodni zbiralnik je tudi na železniški postaji. Nekoč je služil za potrebe železnice, danes pa služi predvsem naključnim popotnikom.

Prihajajoči dogodki

Dostopnost