Skoči na glavno vsebino

 Knjiga je kot luč – prebereš jo,

 da sveti v tebi.

(France Bevk)

Branje je čisto nekaj drugega, kot gledanje televizije ali računalnika.

Sam moraš o tem premišljevati, si ustvariti svoj svet. Včasih je to sicer težko, ampak je pa vedno zelo lepo.

(Peter Svetina)

17. september je dan zlatih knjig. To je dan rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka, ki je dejal, da je “dobra knjiga – zlata knjiga”. Na ta dan se uradno začenja tekmovanje za bralno značko. Bralna značka združuje različne generacije bralcev, skupen vsem je interes za branje.

Začetki BRALNE ZNAČKE segajo v šolsko leto 1960/61, ko sta Leopold Suhodolčan, ravnatelj osnovne šole na Prevaljah, in profesor slovenščine Stanko Kotnik po češkem zgledu osnovala tekmovanje za Prežihovo bralno značko. Prvo tekmovanje se je odvijalo na Koroškem. Prve bralne značke so podelili maja 1961 v Kotljah na Koroškem. Bralna značka tako v letošnjem šolskem letu praznuje svoj 60. rojstni dan.
Skozi leta se je koncept bralne značke spreminjal, osnovni cilji pa so ostajali.
Namen bralne značke je spodbujati mlade k branju, razvijati in dvigati bralno kulturo. Želja je, da bi mladi z veseljem segali po knjigah, tudi ko odrastejo.
Branje za bralno značko se vsako leto začne 17. septembra, zaključi pa se 2. aprila (mednarodni dan knjig za otroke). Dejavnost je prostovoljna.

 Na šoli smo danes obeležili dan zlatih knjig. Že vrsto let namreč na ta dan vsa šola bere leposlovna dela. Celotna šola bere isto šolsko uro. O prebranem se nato pogovarjamo.

Prav praznično je za učence prvega razreda. Prvič pridejo v šolsko knjižnico, kjer jim predstavim knjižnico, povem, kaj vse najdemo v njej, kako si knjige izposojamo in kakšen red velja v knjižnici. Učenci so prisluhnili pravljici o paglavčkih, ki tudi hodijo v šolo.

Društvo Bralna značka Slovenije je prvošolčkom podarilo knjigo Miroslav Košute PONIKALNICE. V knjižnici pa so dobili tudi knjižne kazalke. Ustvarili smo lepo in zanimivo urico.

GALERIJA

Dostopnost