Skoči na glavno vsebino

KD OB RAVNIKARJEVEM LETU

V ponedeljek, 18. septembra, so sedmošolci imeli poseben dan dejavnosti ob obeležitvi letošnjega »Ravnikarjevega leta«. Spoznavali so nekaj naših največjih arhitektov s posebnim poudarkom seveda na Edvardu Ravnikarju. Saj veste, to je arhitekt, ki je načrtoval Novo Gorico. Med ostalim so se seznanili z osnovnimi principi urbanističnega načrtovanja in prvinami protipotresne zaščite. V delavnicah so »gradili mesto« in izdelali »Vurnikove lučke«. Na koncu je sledil še kviz iz vsebine minulega kulturnega dneva.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v naši spletni galeriji.

Mišo Krog

BRALNA URICA

Že nekaj let zapored na naši osnovni šoli obeležujemo spomin na pisatelja Franceta Bevka. Rodil se je 17. 9. 1890 v Zakojci pri Cerknem, umrl pa prav na svoj 80. rojstni dan (17. 9. 1970) v Ljubljani. Velik del svojega življenja je deloval na Goriškem, zato je še toliko bolj pomembno, da ga učenci poznajo, saj je na našem ozemlju pustil pomemben pečat za kasnejši kulturni razvoj.

Ker je bila 17. 9. nedelja, smo spomin nanj organizirali v petek, 15. 9., 3. šolsko uro v obliki »bralne urice«. Vsi učenci od 1. do 9. razreda so že v ponedeljek dobili nalogo, da v prihodnjih dneh obiščejo šolsko knjižnico, kjer si izberejo knjigo za petkov dogodek. Knjigo so lahko prinesli tudi od doma.

Učenci so po malici vestno tekli po knjige v omarico, redki »zamudniki« pa tik pred zvonjenjem trkali na knjižnična vrata v upanju, da si lahko izposodijo knjigo. Naši najmlajši učenci so se ob listanju slikanic zelo zabavali ter ob bralni pomoči učiteljic izvedeli marsikaj zanimivega. Najbolj »dolgih« 45 minut pa je bilo vsekakor za učence tretje triade, saj jih knjige v poplavi internetnih novosti ne privlačijo najbolj. Navkljub vsemu pa smo z obilo dobre volje, zabavnimi vmesnimi komentarji ter skupnimi močmi prišli do pričakovanega odmora!

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v naši spletni galeriji.

Nika Černigoj

DEGUSTACIJA MLEČNIH IZDELKOV

Učenci 1., 2. in 3. razreda smo imeli v sredo, 13. 9., prav posebno učno uro. Obiskala nas je gospa Mojca Kolman, živilska tehnologinja iz mlekarne Krepko. Ogledali smo si kratek filmček o proizvodnji njihovih izdelkov. Gospa nam je povedala, kako nastanejo različni mlečni izdelki. Zelo nam je bila zanimiva beseda ‘mikroorganizmi’ – izvedeli smo, da so ta zelo zelo majhna živa bitja pomembna pri predelavi mleka v kislo mleko, jogurt in kefir. Na koncu je sledila še degustacija njihovih izdelkov: bio mleka, bio kislega mleka, bio jogurta, bio kefirja, kefirja jagoda-vanilja in bio kefirja breskev. Najslajši nam je bil kefir jagoda-vanilja.

Gospe Mojci se zahvaljujemo za obisk.

Galerija

 

SPREJEM PRVOŠOLCEV

September je potrkal na vrata in naznanil začetek novega šolskega leta. Prvi šolski dan smo se zbrali v telovadnici, kjer smo slovesno sprejeli medse 12 prvošolcev. Prijazno dobrodošlico so jim pripravili peto in šestošolci z glasbenimi in recitacijskimi točkami. Spodbudne besede pa sta jim namenila  gospod ravnatelj Davorin Majhenič in župan Mestne občine Nova Gorica gospod Samo Turel . Po slavnostni podelitvi rutic smo male nadobudne šolarje ob zvokih klavirja pospremili v učilnico, kjer so se spoznavali, prisluhnili pravljici in se naučili prvo pesmico. Na koncu je seveda sledilo še sladko presenečenje.

Dragi prvošolci, želimo vam dobrega počutja in veliko lepih doživetij v hramu učenosti!

Vstop v novo šolsko leto je zaznamoval še en pomemben dogodek – zasaditev oljke, ki jo je KS Branik v znak tesnega prijateljstva in sodelovanja poklonila pobratena občina Zagraj. Oljka je svoje domovanje dobila na mestu, ob katerem bo v prihodnjih letih zraslo novo šolsko igrišče. Po zaključenem kulturnem programu so predstavniki učencev, župan, predsednik  krajevne skupnosti in ravnatelj posadili ta simbol prijateljstva.

Utrinke dogodka si lahko ogledate v spletni galeriji.

NAGRADNI IZLET

V torek, 20. 6. 2023, smo se z učenci, ki so obiskovali interesno dejavnost šolski vrt, odpeljali na nagradni izlet na Gradišče nad Prvačino. Sprejela sta nas gospod Miro Kerševan in gospa Anamarija Slabe. Zanimivo objavo o nagradnem izletu si preberite  s klikom na povezavo http://www.solskiekovrt.si/nagrade-pomladnega-natecaja-drustva-sev-dobra-sorta/.

V sredo, 21. 6. 2023, smo se drugošolci in tretješolci s prav posebno nalogo odpravili na šolski vrt. Čakalo nas je še zadnje opravilo pred počitnicami. Nabrali smo krompir. Učiteljica Jožica ga je očistila in narezala, prijazni kuhar in kuharice so ga nam spekli. Vrtičkarji smo se skupaj zbrali v drugem razredu in si privoščili slasten krompirjev prigrizek .😊

Torkove in sredine utrinke si oglejte v fotogaleriji.

Se vidimo v septembru.

Mentorici: Orjana Žvanut in Jožica Randl-Marc

Prihajajoči dogodki

Dostopnost