Skoči na glavno vsebino

Nastop na odprtju brvi v Peklu

V četrtek, 6. 6. 2024, so učenci 2. razreda ter šolski inštrumentalisti sodelovali na odprtju brvi v Steskah. Učenci 2. razreda so prebrali zgodbo z naslovom Vragov jez v Braniku, inštrumentalisti pa so zaigrali ljudsko pesem Sem deklica mlada, vesela. Kulturni program so poleg naših učencev popestrili tudi učenci OŠ Dornberk z recitacijami ter kitarsko točko. Prisotne so nagovorili: predsednika Krajevne skupnosti Branik in Dornberk, župan in podžupan Mestne občine Nova Gorica ter direktor Zavoda za ribištvo Slovenije. Brv sklepa okoli 46 km dolgo tematsko pot ob reki Vipavi. Pot je namenjena kolesarjem in sprehajalcem, ob njej pa so nameščene interpretacijske table, ki služijo ozaveščanju o naravi ter o pomenu njenega ohranjanja.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

OBISK IZ ZAGRAJA

V ponedeljek, 27. 5. 2024 smo z veseljem dodali nov kamenček v mozaik zagrajsko – braniškega prijateljstva. Na šoli smo sprejeli predstavnike občine in tamkajšnje osnovne šole ter vrstnike – petošolce, s katerimi smo lansko jesen že navezali stike.  Na srečanje smo povabili tudi ga. Nevenko Rojc, ki je pri sestavljanju tega prijateljskega mozaika močno prisotna že od začetka – preko 20 let, pa tudi predstavnike KS Branik. Na sprejem smo se kar nekaj časa pripravljali s pomočjo razredničarke Edes Arčon Vodopivec in psihologinje Maje Pahor in ko je ta ponedeljek končno prišel, smo bili že od jutra precej vznemirjeni.

Po sprejemu ter pozdravih predstavnikov občin in šol, je sledil kulturni program  z izmenjavo simboličnih  daril.  Pod vodstvom učiteljice Erike smo petošolci zapeli in zaigrali, potem pa prisluhnili točkam naših gostov. Nato smo se pomerili v spletnem kvizu o značilnostih obeh držav. Veliko smo vedeli, a avtorica kviza, učiteljica Suzana, je za napeto vzdušje pripravila tudi nekaj izzivov.

Po malici je naše igrišče zaigralo v športnem ritmu. Za to je poskrbel učitelj Jernej Hozjan. V prijetnem vzdušju smo se razgibali ob prikupnih športnih igrah ter se tako še bolje spoznali in spletali vezi.

Razgibano dopoldne smo zaključili z okusnim kosilom, po njem pa se prepustili likovni domišljiji in skupnemu ustvarjanju  na temo prijateljstva. Tu sta se nam pridružila še učiteljica Jana in učitelj Jernej. Seveda se je našel tudi čas za sproščeno druženje, klepet in skupne družabne igre, pri katerih smo se sprostili in razvedrili.

Veseli smo, da so se naši prijatelji  poslovili z lepimi vtisi in hvaležni za izkazano gostoljubje. Tudi nam je bilo v njihovi družbi prijetno.

Srečanje je znova dokazalo, da meja in razlike med nami niso nepremostljive ovire, ampak še večji motiv za druženje in povezovanje. So dragocene dobrine, ki jih moramo vzajemno spoštovati ter odlična priložnost za učenje sobivanja, širjenje pogledov, podiranje predsodkov ter ozaveščanje o pomenu življenja v miru in sožitju.

Utrinke si lahko ogledate v GALERIJI.

 

 

 

Letalstvo skozi čas

Danes, 30. maja 2024 nas je obiskal letalski nadzornik Agencije za civilno letalstvo in modelar Peter Čičerov. Učencem je predstavil zgodovino letalstva, pravila letenja z brezpilotniki, delovanje helikopterjev in brezpilotnih zrakoplovov. Seznanil jih je z osnovami modelarstva, poklicem letalskega nadzornika in pripravil prikaz letenja brezpilotnikov.

GLASBENA PRAVLJICA PEPELKA

Ali se še spomnite Grimmove pravljice z naslovom Pepelka? Tokrat smo si jo lahko na šoli ogledali v obliki glasbene pravljice.

V sredo, 22. 5. 2024, so učenci dramskega krožka, v sodelovanju z otroškim in mladinskim pevskim zborom ter učenci prve in druge triade, uprizorili glasbeno pravljico z naslovom Pepelka. Pravljica ni bila predstavljena prav na klasičen način, saj je bila namenjena, da se gledalci zabavajo. Učencem je odlično uspelo iz publike spraviti smeh in dobro voljo. Poleg igralcev so za dobro vzdušje poskrbeli tudi pevci in plesalci, ki so vse zbrane navdušili z izborom pesmi, od ljudske Pojdmo na Štajersko do novejših slovenskih skladb, kot sta Nebesa in Malo malo. Učenci prve triade pa so pokazali, da se znajo tudi oni zavrteti v ritmu valčka.

Telovadnica osnovne šole je bila polna gledalcev, ki so vse nastopajoče nagradili z bučnim aplavzom.

Prisrčna hvala vsem, ki ste z obiskom prispevali v naš šolski sklad. Zbrali smo 450 €.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v spletni galeriji.

BRONASTO PRIZNANJE NA LIKOVNEM NATEČAJU

Likovni natečaj Drevo tradicionalno, letos že 15., organizira Osnovna šola Šturje. Letos se je na natečaj odzvalo 234 mentorjev iz 124 osnovnih, podružničnih šol in šol s prilagojenim programom. Strokovna komisija je imela težko nalogo, saj je med prejetimi 1433 likovnimi deli lahko izbrala le 97 razstavljenih in nagrajenih del. Med srečnimi nagrajenci je tudi učenka naše šole, Sofija Furlan Drole iz 8. razreda, ki je prejela bronasto priznanje. Uradno odprtje razstave s podelitvijo nagrad in priznanj je potekalo 15. 5. 2024 v avli OŠ Šturje.

Nagrajenki iskreno čestitamo!

       

     

Prihajajoči dogodki

Dostopnost