Skoči na glavno vsebino

Naša psihologinja Maja Pahor obvešča…

ŠD 8. R – KEGLJANJE IN FITNES

V sredo 24. 4. 2024 so se učenci osmega razreda, v sklopu, športnega dne odpravili v Novo Gorico na kegljanje in fitnes. Pri kegljanju so usvajali taktično-tehnično znanje ter pravila in se pomerili v tekmi. V fitnesu pa so spoznali veliko  fitnes...

V vrtcih so pesmice doma

Vrtec »Rastja« Branik je že dvaindvajseto leto organiziral tradicionalno prireditev »V vrtcih so pesmice doma«. V petek, 19. aprila 2024, je na reviji otroških zborov nastopalo kar 190 otrok iz šestih okoliških vrtcev. Na povabilo k sodelovanju so...

Starejše objave

“Vseslovensko petje s srci”

Tudi naša šola se je 23. aprila pridružila dogodku “Vseslovensko petje s srci“.

Namen projekta je povezati Slovenke in Slovence doma in po svetu oziroma vse, ki živimo za kulturo in nam je mar za kulturno dediščino slovenskega naroda, da v skupnem prepevanju slovenskih pesmi izrazimo poklon slovenskemu jeziku, kulturi, tradiciji. Petje lahko povezuje vse generacije, vse družbene sloje doma in po svetu, krepi nacionalno pripadnost, razveseljuje, ustvarja boljše vzdušje zdravi, daje upanje, tolaži, … skupna misel dogodka je tudi, da začutimo radost, ljubezen, svobodo, srečo in mir v sebi. Pesem nas povezuje v najtežjih in najlepših trenutkih, petje samo pa ima pozitivne učinke na naše psihofizično stanje. Vsak s svojo energijo prispeva v dobrobit vseh, zgolj s tem, da uporabi svoj glas.

Utrinke si lahko pogledate v galeriji. Našemu skupnemu petju pa lahko prisluhnete na povezavi: https://video.arnes.si/watch/73463zvtn7x5

24. april – SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 700 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 30 % pridelane hrane.

Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 %. Sledijo gostinstvo in strežba hrane s 37 %, trgovina z živili z 9 % in proizvodnja hrane s 7 %.

Letošnja kampanja ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, naj zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnamo varčno. Ključni koraki za manj zavržene hrane so, da načrtujemo svoje obroke, kupujemo lokalno, trajnostno hrano in ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi.

Nekaj nasvetov za manj zavržene hrane pa si lahko ogledate v prispevkih:

Nastop zborov in inštrumentalistov na gradu Rihemberk

V petek, 19. aprila, so šolski pevci in inštrumentalisti sodelovali na dogodku ob začetku nove sezone na gradu Rihemberk oziroma na dogodku Odprta vrata na gradu Rihemberk. Dogodek je vključeval kulturni program, lokalno tržnico z domačo ponudbo ter koncert kantavtorice Ditke. Kulturni program, na katerem so naši učenci nastopili s tremi glasbenimi točkami, je sledil strokovni konferenci projektnih partnerjev projekta LAS na temo »Prehod na sonaravno oskrbo s hrano«. Obiskovalci so bili deležni tudi igranega ogleda gradu, namenjenega družinam in odraslim. Nastop šolskih pevcev in inštrumentalistov z dvema zborovskima in eno inštrumentalno skladbo je obogatil grajsko dogajanje. Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

Obisk dijakov tehniške gimnazije pri pouku fizike

V sredo, 17. 4. so nas obiskali dijaki tehniške gimnazije iz Nove Gorice pod mentorstvom Mirijam Pirc. Z učenci 8. razreda so obravnavali tlak in jim prikazali nekaj fizikalnih poizkusov.

Takih obiskov in predstavitev so učenci zelo veseli.

 

Dostopnost